Два дни преди изборите Институт за развитие на публичната среда представя

...
Два дни преди изборите Институт за развитие на публичната среда представя
Коментари Харесай

Партиите са похарчили 3 млн. лв. за предизборната кампания в медиите


Два дни преди изборите Институт за развиване на обществената среда представя данни за финансовите запаси, които партиите са отделили за платено медийно наличие. Мониторингът  включва формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.

Резултатите са новост към 28-и септември, 2022 година Подписаните контракти сред политическите обединения и медиите възлизат на обща стойност от 3 020 075 лева (без ДДС). Така за последните осем дни средствата за партийна реклама са се нараснали с близо 1 млн. лева

В края на акцията има съществени разбърквания измежду участниците, вложили най-вече средства в медийния си имидж.

Така преди всичко към този момент са Продължаваме Промяната с 675 020 лева Те са вложили над 480 хиляди лева за предизборна реклама единствено за интервала 20-28 септември. Основният дял (над 50%) от средствата на групировката е ориентиран към огромните частни малките екрани у нас – bTV и Nova. Продължаваме Промяната са разходвали обилни суми и за отразяване в Българска национална телевизия (където е ориентиран и целият им медиен пакет), вестници, онлайн медии и други

На второ място по разноски към този момент са Демократична България с 419 231 лева – нарастване с 47 хиляди лева за последния интервал на акцията. От обединението не престават да залагат на огромните малките екрани у нас – bTV, Nova и Българска национална телевизия, в които тя е вложила над 85% от средствата си.

След тях се подрежда Българска социалистическа партия за България със 338 193 лева, което е с 96 хиляди лева повече спрямо предходната ни информация. При тях главно перо продължава да е договорът за Google реклама посредством агенция-посредник, който бе оповестен на интернет. Това съглашение обаче включва проявление на банери в уеб страниците на още 25 други онлайн медии (сред които bradva.bg, petel.bg, vihrogon.bg, uniconbg.com, vecherno.com, vijti.com, onovini.eu, silnabulgaria.eu и др.). От столетницата са насочили средства още към публичната Българска национална телевизия, партийната си телевизия, вестници и онлайн издания.

Вече четвърти са ГЕРБ-СДС с 319 636 лева От обединението са вложили едвам към 22 хиляди лева в последната фаза на акцията. Практиката на ГЕРБ-СДС продължава да е ориентирана към релативно отмерено вложение в разнородни медии – от огромните малките екрани, до печатни издания и онлайн организации.

От Възраждане пък имат двойно нарастване в разноските си за реклама по отношение на данните от 20-и септември. Така партията е на пето място по разноски за медии с 310 105 лева Те са следвани от ИТН със средства в размер на 173 561 лева

В идната графика е включена подробна информация за партиите и обединенията и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 28-и септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР